Vi försöker i största möjliga mån följa Svensk Travsports utbildningsschema. Vi är kvalitetssäkrade från Svensk Travsport och följer deras kursbeskrivningar.

 

Barn och ungdom:

Märkeskurserna är för barn och ungdomar från 7 år

Järn
Steg 1. Här kan man lära sig grunderna i hästens skötsel, beteende mm. Du får lära dig sela och köra häst med assistent. 

 

Koppar Steg 2. Du lär dig mer om hästens färger och tecken, raser m.m. Du får också lära sig att sela och köra på egen hand. 

 

Brons Steg 3. För de som kan sela och köra på egen hand. Här lär du dig om hästens sjukdomar, stallapotek och hur en frisk häst ser ut. Du lär sig att visa upp en häst och utveckla din körning ytterligare.

 

Silver Steg 4. Kunskaper om hästen så som foder, träningsmetoder och transportering. Här kör du mer tempojobb med hästarna och lär dig köra med klocka. 

 

Guld Steg 5. Förberedande för att ta körlicens. Reglementet, tävlingsutrustning, startmetoder och hur man kör på banan är några av de saker vi går igenom här. 

 

Ponnylicens Steg 6. För ungdomar med kunskaper likvärdigt guldnivå.

 

Tävling / Träningsgrupp För dig som har körlicens och vill utveckla din körning och dina kunskaper ytterligare. 

 

Prova på Kurs Är du sugen att prova på trav men inte vill anmäla dig till en hel kurs så ska du börja här. För barn från 6 år. Kursen är på 7 ggr á 2 timmar och kostar 1000 kr.

Knatte Kurs För barn mellan 4-6 år. På lättsamt sätt för barnen lära sig om hästar, hästens utrustning, säkerhet i stallet, borsta/rykta etc. Barnen får tillsammans med ledare och kurskamrater hjälp att sela och köra. Kursen är en timma och en kvart

 

Temakurser Olika temakurser anordnas regelbundet. Se hemsidan eller anslagstavlan i stallet.

 

Ungdom och vuxen:

 

Prova på kurs!

Vill du också prova på trav?

Då är denna kurs perfekt för dig!

Med duktiga ledare och säkra hästar får du lära dig grunderna i hästens skötsel, beteende, mm. Du får också lära dig sela och köra häst på ett säkert sätt. På denna kurs får du en bra introduktion till travsporten. Om du sedan känner att detta var så roligt att du vill lära dig mer, så finns det möjlighet att fortsätta resten av terminen.

Vi kommer börja med ponny och övergå sedan till stor häst under kursen. Kursen är på 7ggr á 2 timmar.

Pris: 1000 kr.

Terminskurs!

Finns i olika nivåer beroende på förkunskaper, det är allt från nybörjare till träningskurser. Det du lär dig är bland annat hästens skötsel före och efter träning, sjukdomar, foder, träningsupplägg, utrustning, körning med klocka, tempoväxling, mm.

Hästar och körning läggs upp så det passar den nivån i gruppen.

 

 

Förberedande inför B-tränarlicens!

Innehåller alla de moment som krävs innan du börjar din B-licens utbildning. Du bör ha deltagit i någon form av fortkörning.

 

Kör/montélicensutibildning

Utbildningen anordnas på Bergsåker Travbana en gång om året, med kursstart i februari. Nedan kan du läsa om behörighetskrav, innehåll och upplägg. Har du inte de förkunskaperna som krävs? Kontakta gärna oss så hjälper vi dig att hitta en lämplig kurs där du kan utveckla dina kunskaper.

Innehåll och kursupplägg
Kursen är både praktisk och teoretisk och omfattas av 15 gånger à 3 timmar där varje tillfälle innefattar ett utbildningslopp med efterföljande teoripass.  
Kursen syftar till att ge blivande kuskar en god teoretisk kännedom om travsporten och vad det innebär att köra lopp under travtävlingar arrangerade av travsällskap anslutna till Svensk Travsport.
Deltagaren ska efter avslutad kurs dessutom kunna behärska ett ekipage i alla moment som ingår vid en travtävling, i enlighet med Tävlingsreglementet för Svensk Travsport.
För godkänt på kursen krävs minst 10 godkända utbildningslopp samt godkänt resultat på ett skriftligt prov. För montélicens krävs även godkänt fystest.

Behörighetskrav
Kursen vänder sig till dig som vill ha behörighet för att tävla i trav eller monté. Du ska ha goda kör- eller ridkunskaper samt minst ett års erfarenhet från snabbjobb. Du ska utöver detta även ha allmän kännedom om voltstart.

Vid varje träff under kör- och montélicensutbildningen (utom den första som är rent teoretisk) ska deltagaren använda sig av egen häst. Hästen ska vara i tävlingsbar ålder, ej vara belagd med veterinärt startförbud, någon gång i livet ha varit godkänd i ett kvallopp samt väl lämpad för utbildningslopp. För dig som tar montélicens ser vi det som en fördel att du rider flera olika hästar under utbildningsomgången.

Nedre åldersgräns för deltagande i kursen är det år du fyller 15 år. Licens kan lösas från och med första januari det år du fyller 16.

Kostnad
Kursen är till stor del finansierad genom Hästsportens Folkhögskola och kostar därför endast 1700 kr för dig som deltagare.

Anmälan görs via Hästsportens folkhögskolas hemsida. Klicka HÄR

B-tränarlicensutbildning

 

För dig med kunskap och egen travhäst!

För att få anmäla travhäst till tävling krävs att hästen har en ansvarig och licensierad tränare. B-tränarlicensutbildningen ger blivande b-tränare en god kännedom om travsporten. Du får också insikt i vad det innebär att ha ansvar för och träna travhäst för travtävlingar, arrangerade av travsällskap anslutna till Svensk Travsport, så kallade offentliga tävlingar.
Utbildningen kan genomföras på två sätt. Antingen görs den teoretiska delen som distansutbildning på webben eller som traditionell utbildning på plats hos oss på travskolan.

Behörighetskrav
För att få gå kursen krävs att du har goda kunskaper i hästhållning, kan sela ut och köra travhäst i angivet motionstempo på travbanan. Du kan gå kursen från och med det år du fyllt 16 år. Licensen kan lösas ut vid 18 års ålder.

Kursstart!
Löpande via Webben. Du gör först all teori på webben, där efter bokar du tid för teoriprov och praktiskt prov.

Mer info om webbutbildningen:
HÄR!

Anmälan till kursen via Hästsportens Folkhögskola: 
HÄR

Kostnad

Kursen är till stor del finansierad genom Hästsportens Folkhögskola och kostar därför endast 900 kr för dig som deltagare.