Blogg

Stanna världen!

Stanna världen! Jag behöver vila!

Det är massor som en hästhjärna inte riktigt kan greppa snabbt. Vi hästar är avlade för att springa snabbt - oavsett om det handlar om vårt flyktbeteende eller om vi tävlar. Fort ska det gå. Men i och med att vi fokuserat på det området, kanske vi inte fattar lika snabbt i  andra sammanhang. Och nu är det ett annat sammanhang.

Försökte tjuvlyssna igår, för att få reda på vad som händer framöver. Ni vet, om man är förberedd på saker så kan man agera lite i förhand. Om man nu inte skulle gilla vad som händer. Men igår fick jag migrän. Och ponnymigrän - det är minsann inte att leka med!

Det var dessutom dålig mottagning på telefonen, och därför fastnade bara vissa fragment i mina öron.

- Utmaning mellan Bergsåkers Travskola och Jägersro travskola...

- Politikerträff

- Regionala ansökningar

- Talangprojekt

 

Alltså, vad är det för fel på vanliga ord? HÖ. HAVRE. GRÄS...

Det enda som var bra, var att jag hörde Peter De Beaus namn nämnas i samtalet. Och det vet jag vem det är. Han är en fena på att producera foder... Är hövding på Maskinringen, men har levererat fint hö till oss tidigare. Hoppas att det är något bra på gång med honom...

 

Idag är det trav hos oss. Hoppas på många besökare och fina tävlingar. Jag ÄLSKAR stortrav! Älskar ponnytrav också, nu när jag är för stor för att tävla själv... :-)

Nej nu är det dags att äta frukost innan vi ska ut och tjoa i hagen!

Ha en fin dag mina vänner, så ska jag rota vidare i regoionala satsningar, talangprojekt och annat jox...

 

/Julle

Galet många galor

I lördags var det dags igen. Galet många galor. Denna helg på Dannero, eller rättare sagt på Bollsta Folkets hus. God mat och glad stämning. Det är rätt kul med galor. Men... ännu roligare skulle det ha varit om man någon jädra gång hade blivit nominerad! Jag kan för mitt liv inte förstå hur det kan komma sig att så många blir nominerade, men man glömmer hela tiden bort Julius Russ. The king. Måste vara för att jag är så enormt bra, att jag är självutnämnd vinnare. 

Nu är det ju inte någon stor grej, egentligen. JAG vet ju att JAG är bäst. Och alla andra borde veta det också, så helt enkelt är väl travgalorna till för de näst bästa. :-)

Folkets hus. Galan i lördags var på Bollsta Folkets Hus. Hur kan man lägga en TRAVGALA på FOLKETS Hus? Alltså, det finns så många orättvisor här i världen och folk pratar om jämlikhet! Borde då inte Travgalan ha legat på Hästens Hus? Och varför säger man att galan LIGGER på Folkets hus? Människorna är underliga. Vi hästar skulle aldrig ha sagt på det sättet. Det ger upphov till risk för missförstånd.  Om Julius Russ hade varit regent (måste skriva regent eftersom jag redan är KUNG) här i landet, skulle travgalorna ha anordnats på Hästens hus, och de skulle då inte ha LEGAT på Folkets hus...  ÅÅÅÅhhh. Jag får migrän av dessa allvarliga frågor!!!

Måste tänka på något annat kul. I fredags hade TBG skoj på eftermiddagen. Ni vet, TBG är ju Travbanegruppen, som sköter oss. De tolkade efter oss, och fick till och med Porter (Leif Åkerstedt) att remma på sig ett par trickskidor och tolka efter oss. Alltså, jag trodde att det var lag på att 76-åriga gubbar inte fick åka trickskidor efter häst??! Men jag måste erkänna att jag blev lite imponerad... Coolt.. 

På torsdag är det alla hjärtans dag. Förväntar mig presenter av alla mina hästkollegor, samt extra morötter av all personal. Förresten kan alla kursdeltagare ta med sig lite under hela veckan - jag har i form av regent på travskolan precis i detta skede instidtat alla hjärtans vecka. Det innebär fria godsaker åt oss hela veckan! <3

Nej nu är det dags att hålla koll på Amanda. Veckans kursschema skall spikas, och förutom ordinarie kurser väntar ett företagsevent, tandemkörningar och annat jox. Gäller att hålla sig på sin vakt så att man inte torskar på extra jobb. För vem vill ha det?

Ha en fin dag alla ni. För det ska jag ha.

Kärlek till er alla. Och lite bus. ;-)

/Alla hjärtans Julle

 

Trött men glad

Känner mig trött efter helgen. Rally, utlandsresor och gala - det tar nästan knäcken av en! Men stark som man är som gotlandsruss, så är jag säker på att det går till sig med lite vila.

Hoppas att Amanda läser detta. Det är hon som ansvarar för vår arbetsbelastning. Hon som gör hästschemat för varje kursvecka. Jag försöker blinka med ögonen till henne, så att hon skall ge mig mindre lektioner (eller inga alls!) men icke. Varje vecka är det likadant. Hon förhåller sig till sina regler i djurskyddsbestämmelserna, kvalitetssäkringen hos Svensk Travsport m.m. Men än sen då? MINA känslor? Jag längtar efter sommar och lata dagar. Det ryktas om nya tag och ny organisation, med verksamhet även i sommar, men jag ska nog komma på något. (Bara man inte hamnar i Norge, och måste tävla...).

Grubblade över en sak i natt. Alltså, Sverige överöses ju med lagar och regler. Det ska skrivas papper om allt. Allt ska dokumenteras. Allt ska följas. Det är skitnoga med myndighetsregler, typ Arbetsmiljöverket. Det ska skrivas tillbudsrapporter, riskbedömningar, åtgärder, det ska vara systematiskt arbetsmiljöarbete, revideringar och jag vet inte allt.

Men har ingen pappersnisse på Arbetsmiljöverket kommit på att vi ponnyer behöver samma sak?

HALLÅÅÅ. Det är jag, JULLE på Trotschool!  Jag ser en RISK i att jag kan bli UTBRÄND! Har ni gjort en riskbedömning i detta? Jag tycker att djurskyddslagen är lite klen när det gäller Julle-känslor! Jag behöver semester!

 

Vart är Karin Svensson på SÄBA när man behöver henne? Jag tror att jag ska maila henne och be henne kontrollera intensiteten i kursverksamheten. För jag är helt säker, på att om man heter Julius Russ, och är gotlandsruss, så KAN man INTE behöva gå mer än ett pass i veckan!!!?

Chattade med Pandor igår. Han är cool, heter numera Tuff där uppe på Dannero. Han berättade att han har en trevlig hage och massor av nya kamrater. Ledarna verkar schyssta, och så även eleverna! Han var ute på sin första tur igår, när första gruppen gick av stapeln. Allt hade gått fint, och han var jättenöjd med trevliga ledare och elever. Han har även fått ny personal som sköter stalljouren - Göran och Anna-Carin, och de verkar trevliga de med.

Stallet håller på att renoveras, och enligt honom är det modernt värrre, med fri tillgång av mat dygnet runt, samt gräs som växer i boxarna och sol inomhus. Morotsautomater i boxarna och kli-apparater på ryggen. Det verkar rätt modernt där uppe.... Pandor sa att jag kommer att få se det till sommaren, det kommer att vara gräs i hagarna och sol, men jag vill ju se det NU... Får se om jag gör mig en tur ditupp och kollar läget.

Liite avis är jag allt. Men Maxa säger att han lurar mig, men jag vet. INGEN vågar lura Julle the King!

 

Bäst av allt. Annika har kommit på den briljanta idén att ordna utbildningar där vi hästar inte behöver vara involverade... Fett bra, alltså... BE-körkortsutbildning. Fler utbildningar utan oss hästar till folket! Det innebär vila för oss!

 

Julle the BEst

Kempeflott!

Vilken busig helg!

I fredags visste jag inte på vilken hov jag skulle stå. Rallytävlingar hemma i Bergsåker, och sedan, för en gångs skull, fick jag chansen att se mig omkring på Biri travbana i Norge.  Efter att ha tittat en stund på rallytävlingarna bestämde jag mig för att åka med till vårt grannland. Jag ångrar inte detta en sekund. Jag gjorde många reflektioner, vilka jag tänker berätta lite om.

1.De pratar väldigt skojjigt i Norge. Kempeflott, med flinke hester.

2. Det är sjukt långt till Biri. Jag trodde allvarligt att vi aldrig skulle komma fram! Ett tag trodde jag att vi körde på en tvättbräda, men det är omöjligt. För så kurviga tvättbrädor finns inte!

3. Det verkar vara glest med plogbilar och väghyvlar på den svenska sidan om gränsen. Direkt när vi kom in i Norge var vägen mycket behagligare!

4. Vår anläggningspersonal på Bergsåker gör ett FANTASTISKT jobb! Jag tycker att vår bana ser jättefin ut, i jämförelse! Heja oss!

5. Våra krögare säljer mycket godare mat, dessutom till halva priset. 3 lunch med kaffe kostade 660 NORSKA kronor!

6. De är jättedåliga på att stava i Norge. Nästan inte ett enda ord rätt... :-D

 

Gjorde en obehaglig upptäkt. Jag har hela tiden trott att jag är safe när det gäller tävling, med mina 135 cm i manke. MEN I NORGE TÄVLAR STÖRRE HÄSTAR ÄN MIG!!!!!

Jag trodde för ett ögonblick att Annika hade lurat mig. Hade just sett snyggt ut om jag trott att jag åkte på en weekend med sightseeing och torskat på ett jobbigt travlopp... Tack och lov hade de inte kommit på den tanken!

Passade på att heja på Fossil, ni vet Jenny Djupenströms gamla ponny från Dannero. Han är numera bosatt i Norge, och startade i fredags. Han verkar ha det kempeflott, med en snygg rakad stjärna på rumpan. Men det går nog sisådär med språket... Kusk och häst var i vart fall inte överens om gångarten i loppet. Fast jag såg att Fossil sprang så snabbt han bara kunde! Milde himmel vad en ponny kan galoppera snabbt!!!!! :-o

Vi gjorde även en trevlig bekantskap i Mona Syvertsen med familj. De verkar vara en riktig djurfamilj, och vi fick med oss en av hennes ögonstenar hem till Sverige.

På lördagkväll var det gala. Jag hann tyvvär inte hem till den, men jag har haft en del intressanta upplevelser som väger upp, och jag får väl höra allt skvaller från Bella. Hon har järnkoll på vad som händer.

Ha det kempefint!

/Julle fra Norge

Rapporter från norr

Glömde att berätta om bästa nyheten av alla. Någon klok person har uppfunnit Skype för hästar. Så himla bra! Testade att skypa med Muffe igår. Fungerade jättebra! Så nu kan jag berätta lite om vad som händer där uppe.

I måndags var det öppet hus på Dannero travskola. Många besökare kom, och det verkade jättebra. Kurserna startar nästa vecka, och såväl hästar som elever verkar laddade. Mina vänner har flyttat in i stall B - det känns bra. Stallet är det stall där Bosse Nordin höll till i många år, och det känns liksom bra att ha atmosfären kvar i stallet från en kunnig hästkarl. Det skall dock renoveras i stallet, så det finns risk för att det blir en kort flytt medan stallet fräschas upp och fixas till för våra vänner. Men det är värt mödan, för sedan får de ju en fin miljö att vistas i!

Igår fick shettisarna träffas. För Pimme och Muffe blev det ett kärt återseende. Inte ett pip när de träffades i hagen, det var som om de alltid hade gått tillsammans. Dock var det rätt mycket snö i hagen - det hade inte gått någon häst där sedan vintern kom. Men med lössnö hade de rätt skojjigt. Dessutom fick de vara ute rätt länge - mellan 6 och 16.30 vilket var bra, då tiden ju går fort när man har roligt. Roligast av allt, var tittut-leken som avrundade dagen. Det blev rätt kallt när solen gick ner - jag tror att det var -16 grader. När Annika kom och skulle hämta in dem, hade grabbarna grus (Pimme och Muffe) gömt sina grimmor i snön. De skrattade så att de nästan kiknade när hon fick leta i snön. Hon hade ju inte precis vintertäcke på...

Muffes grimma fann hon, medan Pimme hade gömt sin så att den nog kommer fram till sommaren. Alltså, jag ÄLSKAR när mina ponnyvänner skojar med de tvåbenta!

Nej, nu är det dags att gå ut. Mina vänner i TBG blir inte lätta att tas med, när jag står och chitt-chattar i mobilen när de vill att jag ska gå ut. Och jag vill för allt smör i Småland inte göra dem på dåligt humör. De har bra minne, de rackarna, så det kan innebära att de försöker att lära mig "rätt" i flera dagar, om jag råkar göra något som de inte gillar.

Ha en fin dag, mina vänner! Här nalkas rally till helgen, så det är väl bara att hålla i hatten! Ni som har en.

/Julle

Nya tider

Allting är nytt. Det är nytt år. Jag har fått nya skor. Nya möjligheter öppnas överallt. Det känns som om det bara är jag, Julle som är gammal. Men jag är oavsett åldern, Julle the King, och det känns bra.

Vi har startat upp en ny filial på Dannero. Det känns både kul och tråkigt. Kul med nya elever, ny plats och nya möjligheter. Tråkigt eftersom några av våra  fina vänner har flyttat dit, och att eleverna som går där inte kommer ner till oss. Men men. Vad är väl en bal på slottet? Jag har lärt mig att gilla läget. För om man har förmågan att se det positiva, så blir livet så mycket enklare. Och framförallt, roligare! 

Roligt, det är något vi alltid har här på Travskolan. Jag älskar mitt liv här, och jag vill se till att alla får uppleva hur kul vi har!

Jag har dock ett problem. Som ni alla vet, ni som följt mig ett tag, har jag haft en egen Facebook profil. Rätt länge. Jag tror att det är precis den, som har fått mig att känna mig gammal. För i och med att alla datorer byttes ut på hela Bergsåker, försvann min inloggning. Och jag kommer inte ens ihåg vilken e-post adress som jag hade tidigare! Den fanns liksom bara sparad i datorn. Den gamla datorn, som jag nu inte har kvar. Jag har försökt att logga in, men om man inte ens kommer ihåg mailadressen, så hur ska man komma ihåg lösenordet? Känns som om jag är rökt. Men jag är inte sämre än att jag kan ta och skaffa mig ett nytt litet gulligt konto. Närhelst ni anar det! Jag har även tänkt, att jag ska dela bloggen med någon av ponnyerna på Dannero, så vi kan delge er alla smaskiga detaljer som händer överallt! 

Hörde förresten en rolig sak, härom dagen. Amanda fyllde år igår. 25 pannor. Annika frågade henne om hon inte skulle ha någon födelsedagsfest, och Amanda svarade: Jo, du får gärna komma och umgås med oss ungdomar om du vill!

Det är inte bara Julle the King som är gammal. Annika blev direkt 10 år äldre vid kommentaren. Amanda fick genast en guldstjärna av mig... :-)

Nej nu ska jag ta och se om de tänker servera lite lunch. Jag hoppas att mina vänner som flyttade till Dannero igår kommer att trivas, och att vi ses i sommar!

Ha en fin dag!

 

/Julle the King

 

 

Ny hemsida

Nu är vi igång igen!

Efter lång tid är jag nu tillbaka i cyberrymden igen. Jag, Julletheking på Bergsåkerstrotschool. Anledningen till att jag inte bloggat är att inställningarna varit lite sådär på den andra hemsidan. Den har typ inte varit anpassad för användare med hovar!

Här på Travskolan har det hänt en hel del sedan sist. Bland annat har det kommit två coola killar som heter Pandor och Brinell. Mirre har flyttat.

Det har även kommit en ny stortjej som heter Soleado, fast jag kallar henne för Tjejen. Hon verkar också trevlig, även om jag inte pratat med henne personligen då hon bor i stora stallet. Lasse har flyttat.

Det är mycket som händer här just nu. Jag har fullt sjå med att komma ihåg allt - det är inte lätt för en hästhjärna att hålla isär datum! Men jag gör så gott jag kan...