Blogg

Länge sedan nu...

Nu var det ett tag sedan jag skrev. Har haft mycket att stå i, såklart.

Roligast av allt - vi har fått en ny kompanjon i stallet. En tjej! Äntligen har alla förstått att vi killar vill ha lite mera tjejer i flocken! Det blir liksom en annan atmosfär när man blandar... Säger i vart fall jättesuperdupervälkommen till Mormors Mariam, som hon heter egentligen.

Många kallar henne för Marre, men när jag retas (vilket jag älskar att göra, med glimten i ögat) så kallar jag henne för Mormor. Känns lite sådär att ha en mormor som är hälften så gammal som en själv... :-/

Tänker på det där med att retas. I mean it from the bottom of my heart - man ska inte retas. I vart fall inte om man inte är hundraprocentigt säker på att mottagaren inte blir ledsen. För vi skall ju ha ett schysst stall med ett gott klimat för alla hästar. Det är det viktigaste. Tror att jag bestämmer mig här och nu, att nu får hon heta Marre. Och om ni lovar att inte berätta det för någon, så ska jag berätta en hemlis. Jag är kär i henne. Hon är skitsnygg!  Men det ju inte Cool-Julle berätta... Min image skulle förstöras. Totalt!

På storhästsidan har det också förändrats en del. Vi säger välkommen till Christoffer Palema, och hoppas att även han ska trivas hos oss! En gentleman har anlänt. Han verkar genomtrevlig. 

På kurssidan händer det lite också. Nya kampanjer är igång, och det är jättetrevligt med nya elever! Vi har även en ny kurs i personlig utveckling, som har varit mycket populär. BE-körkortsutbildningen är äntligen på gång - jag har sett datumet, men Tommey på trafikskolan skall okeja det innan jag får säga något. Det är viktigt att man transporterar oss hästar lagligt! Tror inte att det är någon tvåbent varelse heller som skulle vilja åka omkring ståendes i en ljudlig hästfinka med en körande person som saknar körkort för ekipaget... Livsfarligt! Förstår de hästar som inte kliver ombord - man måste få se körkortet först. Borde vara lag på det. Att visa körkortet för oss hästar, alltså!

Verkar vara full fart på Dannero också. Härligt! Glada miner och nu kör körlicensen igång på allvar där uppe! Har även hört rykten om fritidsgård på fredagar - verkar nice! Jag kommer!!!

På fredag kör vi trav. Sleipnerdagen är en av våra trevligaste dagar här på travskolan! Kongen skall leda defileringen i ett av loppen, och vi här på Trotschool skall hjälpa till att dela ut korv. Alltså, jag älskar att göra saker som folk uppskattar! Det är ju till exempel sjukt mycket roligare att ge folk korv, än att be dem betala parkeringsavgift... Jag paxar alla roliga uppgifter framöver!

Vi har även haft en del skojjiga event på slutet. Det är kul med glada människor. Skicka alla sådana till mig! <3

 

Nej nu har jag inte tid att skriva mera. Plikten kallar. Skall planera kvällens aktiviteter. Måndagkväll är en rätt jobbig kväll - krävande elever, men så kul att se hur duktiga de blivit! Det är värt all svett som de tvingar fram på oss. Finaste elever, som jag älskar er! Så himla mycket, att jag till och med blivit blödig och visar känslor. För mig är kontakten med elever det bästa som finns. Annars hade jag ju sökt jobb som provsmakare på Krafft, eller nåt. Men då hade jag inte fått träffa alla tvåbenta charmörer. De äger! <3

 

Ha en fin kväll!

/Julle

Golf och högklassig travsport.

Det drar ihop sig. Lika säkert som sommaren lider mot sitt slut, närmar sig Open Trot med stormsteg. Känns skönt att ha något att se fram emot, när mörkret smyger sig på, på kvällarna.

Open Trot är ju det mest häftiga man kan uppleva. Det är så mäktigt, med så många stjärnor på VÅR hemmaplan... Jämför med exempelvis hockey. Tänk er att alla toppspelare från hela landet skulle träffas för att tävla mot varandra här i Sundsvall. V75 är ju typ som SM - fast varje helg! Jag älskar att vi travhästar är så jäkla hållbara att vi kör elittävlingar varje vecka. VI ÄR GRYMMA!!!

Det skall tydligen vara någon "travgolf" innan... Älskar ordet... Är det en Golf som travar? Eller är det startbil? Nej nu vet jag, det är helt enkelt en stallbil för hästägare... "Jag tar travgolfen till stallet... " 

Har jag fattat det hela rätt, har de parkerat travgolfen i Timrå. Undrar varför...

Det där med golf är lite intressant. Alla vet ju att de som börjar med golf blir helt nördiga. Men visste ni att de själva har utarbetat ett system för att mäta nördighetsgraden? Man kallar det för att man har olika handicap. Pratade med en av våra förtjusande elever härom dagen... Han hade handicap 4.2. Inte sååå nördig, alltså. Eller?

Nästa vecka kör flera kurser igång. Intressant med nya ledare. Hoppas att det tar ett tag för dem att lära sig mina knep... Moahhahhahha

Hörde förresten att en av oss ponnyer skulle få följa med på golftävling. Tror att Morris vann lotten - han är ju söt att se på... Men för er alla som sett filmen "Den ofrivillige golfaren", vet ju att det kan vara jätteviktigt att ha hjälm på sig, när man är vid en golfbana - det är inte alltid spelarna slår rakt. När jag tänker på det, är det alltid, de slår snett! Då kan jag inte låta bli att se Morris framför mig, med en plåthjälm på huvudet... Sötgraden försvann direkt... Moahhahhahha. Plåt-Morris!!! Han kommer att svimma när det klonkar till i hjälmen hans...

 

Några reflektioner...

* Det kanske var billig parkeringsavgift i Timrå...

* Det verkar vara en omvänd skala på golfnördarna. Eller så är den hemligt utarbetad så att vi ponnyer inte ska förstå. Men vad jag kan reflektera över, med min superintelligenta ponnyhjärna som ingen hittills har lurat, är att ju lägre handicap de har, desto nördigare tycker jag att de verkar... Har de ett omvänt system i smyg?

* Med tanke på att Morris inte klarar av att bomull  i sina öron, ska det bli intressant att se honom ha en plåthjälm... Han kommer att få byta namn från Plåt-Morris till Ruskobert... :-D

* Innan helgen skall jag ha ett nytt handicapsystem baserat på våra ledare. Men vi ska mäta travnördighet... Frågan är bara om vi skall ha ett omvänt handicapsystem, eller om vi ska ha ett riktigt? 

*Viktigaste reflektionen idag. När vi ändå har nördat in oss på golf, har jag en jätteviktig reflektion. ALLA som spelar golf är stolta över sin sport. Jag har aldrig hört dem klaga över vare sig dyra peggar eller dåliga tider. Man kommer till sin golfbana för att man älskar sporten och för vill utöva den. Alla pratar bra om sporten. Skulle vi lyckas med detta inom travet, kan jag garantera att vi vänder trenden med publiktapp och annat. För vi älskar ju travet lika mycket som golfnördarna älskar att traska omkring i ur och skur och jaga en boll...

Ha en fin dag! Själv ska jag googla på en snygg hjälm till Rusko-Bert. 

 

/Snygg-Julle

 

Ps. Jag vann loppet på Hoting. Men det var väl en självklarhet för er alla? Min kusk gjorde ett toppenjobb. Miss her! <3

 

 

Euforisk

Jag är hemma igen. Rätt skönt att landa och ladda batterierna lite. Men jämarns så skoj jag har haft i sommar!!! Alla ni som var på lägret - jag saknar er!!! Och alla ni som inte var på lägret... Ni missade något helt underbart. 

Jag dansar över stallbacken på små rosa moln. Känslan att minnas tillbaka på veckan i paradiset gör mig på så bra humör. Och det var liksom inte sådär mesigt snällt hela tiden. Det var fart, fläkt och lite bus mellan varven, även om jag hade bestämt mig för att hålla mig i skinnet. 

Det var ju rätt strikta regler på lägret. Schysst läger... Ja, det ställer ju lite extra krav på en cool ponny som mig. Då gäller det att tänka ut busen, och dessutom tänka ut hur man skall få dem gjorda, utan att få skulden för det... 

Asså...jag älskar att jag fick Bella att tänka bus. Hon är ju annars den där präktiga tjejen som alltid ska göra allt rätt på travskolan. Men jag fnissade gott varje gång jag fick henne att rymma ur hagen, ÄNTLIGEN fattade hon att gräset var grönare på andra sidan. Eller rättare sagt, att gräset VAR på andra sidan... Dessutom lättare för mig att följa med, när hon hade förstört hagen, och då var det inte ens mitt fel. I love it! <3

Det var även kul att träffa mina gamla polare som bor på Dannero nu. Det bestämdes att vi ska ha ett reunionläger i november. Coolt. Jag gillar coola saker. 

På tal om coola saker. De ska stänga Frösö djurpark. Det är väl i och för sig inte så coolt i sig, men de säljer iväg djuren på djurparken. Jag tycker att vi ska köpa in två giraffer till Trotschool. Visst vore det coolt? Alltså, om man tänker att de är 6 meter höga, så ter sig de futtiga centimetrar jag är för hög för att tävla som en ren bagatell. Måldomarna och alla som bestämmer, kommer att ha fullt sjå att titta upp på girafferna, så att de inte märker att jag är lite stor. Kanske rent av man kan göra lite bus, utan att de ser? Girafferna skulle dessutom vara en attraktion och dra folk till travet, vilket på sikt gör att vi kan rekrytera fler till sporten. Jag är ett geni! Fler giraffer till sporten!!! Att ingen har tänkt på det tidigare!

I helgen var det ponnytrav i Östersund. Många gamla elever som var där och tävlade med fina framgångar. Jag är stolt. Hade jag inte varit en sådan bra och pedagogisk ponny som lärt dem att få fina körhänder, hade de aldrig blivit sådär bra. Hade jag varit en mes som inte haft lite egen vilja, hade de inte lärt sig köra ordentligt. Så det så. Hoppas att de säger det i intervjuerna, framöver. Skulle vara coolt om typ Melinda Landin, när hon vinner sitt första V75-lopp säger i tv att det är Cool-Julle som lärt henne ALLT.... <3

Undra hur snabb en giraff är? Den skulle ju kunna extraknäcka som följebil på innerplan, med en övervakningskamera runt halsen. Vi spar pengar på såväl master som bränsle och bil - för att inte tänka på miljön!!! Vi blir förta miljöcertifierade banan i Sverige... Tack vare mig.

Satt just nu och läste igenom inlägget innan jag ska publicera det, som det så fint heter. Funderade över om alla vet vad euforisk är... Googlade för att hitta en synonym, och blev lite fundersam... Vill förtydliga att jag menar typ starkt förälskad, och inget annat. Ibland är internet lite otäckt, när man läser vad saker och ting kan betyda. Usch.

Som ponny får jag ofta höra att jag ska hålla mig i skinnet. Har aldrig förstått hur jag med 4 hovar ska lyckas hålla mig i skinnet. Så därför utlyser jag en tävling. Du som vet hur jag ska göra för att hålla mig i skinnet med en hov, kontakta mig, så ska jag kora bästa förklaringen. Förstår heller inte vad som skulle bli bättre om jag verkligen lyckades med det.

Till helgen är det kallblodskriteriet på Dannero. Mina kollegor där uppe jobbar hårt med förberedelserna. Vet att det blir såväl ponnyridning, ponnykörning som godisregn och hoppborg. Undra när havreregnet är? För ärligt talat, är det inte hästen som skall vara i centrum? Varför kastar man då godis till barnen? Tänk om, tänk rätt. Havreregn och giraffer is da shit!

Have a nice day in paradise! 

/Lill Giraffen

Big problems!!!

Big problems!!!! BIG BIG PROBLEMS!

Jag är i Hoting. Världens mysigaste place för såväl ponnyer som människor. Sol, bad, god mat och trevliga hästar/ungdomar. Kan det bli bättre? Knappast.

Veckan började bra. Två farbröder kom och hämtade oss. Tror att de hette Tord och Fredrik. Vi fick åka hästbuss i en hel evighet. Fick klart för mig att Bergsåker ligger på en ytterst ocentral plats i Hotingögon. Jag som trott att vi bor centralt... Men men. Vägen var krokig, guppig och lång, men vad gör väl det när man är på väg till en veckas semester? Inget. Vi stod snällt på transporten och smidde planer för en hel veckas hyss. Vi HADE en hel veckas hyss med oss i bakfickan.

Vi hann knappt inkvartera oss innan jag fick syn på rubriken på första passet. "SCHYSST LÄGER". Fattar ni - det rimmar ju typ hur dåligt som helst med alla våra hyss vi skulle göra. De var inte särskilt schyssta.

Ni har kanske sett fotot på Facebook gällande spelreglerna på lägret - det som kursdeltagarna tillsammans dikterade ihop... Vad sägs om följande:

- Vara sig själv, positiv och respektera att alla är olika.

Skitbra. Jag insåg att jag skall ha humoristiska hyss, och respektera att vissa klarar dem bättre än andra. Jag ska vara mig själv. Det gillar jag.

- Utmana sig själv att våga prova nya saker.

Me like. Jag ska utmana mig själv till att prova lite brutalare hyss...

- Bjuda på sig själv

Det vägrar jag. Jag äger mig själv, och jag tänker då INTE ge bort mig själv till någon annan. Himmel, de kan ju göra vad som helst med mig i sådana fall!!! JAG VÄGRAR.

Sedan kom problemen allt mer och mer...

- Lyssna in, vara omtänksam och snäll, hjälpsam.

Alltså, det är ju inte min stil direkt... Huge problems!!!!

Ett problem kommer sällan ensam.

- Prata med alla, se om någon behöver pratas med.

Det förstör min image!!! Jag skulle ju vara cool och gå omkring och regera...

- Be om hjälp om jag behöver.

Jag ber om hjälp. Känner instinktivt att min gamla stil håller på att falla i bitar. Coolaste Julle, som skojar med alla, gör 180-gradare och lurar av eleverna, vart har han tagit vägen?

När så alla var nöjda med "VECKANS SPELREGLER" toppade ledarna Cassandra och Anna-Karin det hela med att tala om att de som inte håller sig till spelreglerna inte fick stanna kvar i Hoting... Att det dessutom är vår framtida travattityd, som vi ska hålla oss med hela tiden! Milde himmel. Jag är rökt. Berätta det inte för någon!!! Hyssena tog dessa illvillga ledare och skickade med sopbilen. Jag står här, evigt förälskad i såväl platsen som alla underbara ungdomar, och är bara....snäll. Hur kunde det gå så här? Jag tycker att de hade kunnat hålla spelreglera till ungdomarna, och inte inkludera oss hästar.

Annars då? Som sagt underbart. Fast jag trodde inte i min vildaste fanatsi att det skulle bli så intensivt, jag hade förväntat mig lite chillare miljö. Men jag älskar detta. Jag kan tänka mig att vara snäll hela året, bara jag får åka tillbaka hit nästa sommar.

Jag har fått en skötare som heter Linn. En supertrevlig tjej, som är jätteduktig.  Hon pysslar med mig jättebra. Flera Linn till travet!

Vi har fina hagar. God mat och trevligt sällskap. Vissa regler är bra (ordning och reda, det skall alltid finnas vatten, alla har en sköthäst vilket innebär att vi får maximalt med pyssel) och andra mindre bra: Säkerhet i fokus (vilket innebär minimal chans till något spontant skoj).

Har fått lära mig att Hotingtravet är synonymt med gästvänlighet. Ni vet väl att synonym betyder att det är ett ord som betyder samma sak?

Veckans lärdom nr 1. Ha INGENTING i bakfickan. Cassandra och Anna-Karin snor det direkt. De är värstingar. Fast jag älskar dem. De har hjärtat i ponnytravet och det är det viktigaste.

Veckans lärdom nr 2: Om hela travsverige skulle agera som de aktiva på Hotingtravet gör, skulle vi inte brottas med problem att behöva bli flera. Då skulle alla vilja hålla på med trav. Sänder härmed en vädjan till de som bestämmer på Svensk Travsport. Skicka folk på studiebesök och utbildning till Hoting. De har fattat poängen. De har kärleken till hästen i centrum, gästvänlighet i överflöd och jobbar för att alla ska få uppleva det fantastiska med travet.

 

I morgon har vi fått lov att chilla lite. Ryktet säger att ungdomarna skall åka till stranden. Blir underbart. För dem, för oss och för alla andra. Livet är underbart!

Lev väl, och håll en tumme för alla duktiga hästar som startar ikväll. Jag hejar på Spang Viktor. Känner hans ägare. Det är en trevlig grabb. Han älskar hästar. Säger ju allt!

 

/Julle in love.

Hoting here I come!

Jag är så sjukt taggad. Det är bara lite mera än en vecka kvar innan vi skall åka till Hoting. Jag ska erkänna en sak som jag inte har berättat för någon - lova att inte berätta det, för jag är ju Cool-Julle i mångas ögon... Men jag har aldrig varit till Hoting. När man är en förvuxen ponny som inte får tävla, är det inte lätt att få åka på turné. Men jag har aldrig vågat erkänna det, för "alla" pratar om Hoting som om det vore bästa platsen på jorden, och om man är Cool-Julle har det känts jobbigt att alla andra har varit på coolaste platsen och inte jag. Men bara genom att ha berättat det nu, känns det bättre. Snart, snart har jag också varit i coola Hoting.

Jag gillar Hotingtravets inställning. De tänker på ALLA. Alltså, travet är ju en sport för alla. Och i Hoting, där tänker de precis rätt. De tänker på besökarna (har enligt rykte världens bästa servering!), de tänker på kuskarna och de tänker på hästarna. Det sistnämnda är ju såklart det viktigaste...  Har ni besökt någon bana där de bjuder hästarna på hö? Det gör de i Hoting. Coolt. Om vi någon gång skall ha en filial i Hoting, köar jag på att få flytta dit...

Jag har ju försökt följa arbetet med att planera lägret, och igår fick jag nästan en hjärtattack. För flickan som var uppbokad på mig, visade sig skulle ha med sig en egen ponny! Jag tittade på listan och fick tårar i ögonen. ALLA ponnysar från både Bergsåker och Dannero hade en egen skötare lägerveckan, förutom jag. Tårarna brände i ögonen och jag såg framför mig en ap-trist vecka helt ensam här på Bergsåker när de andra roade sig i Cool-Hoting. Men tack gode Gud strukturerade de om, lånade in en ponny mindre så nu verkar jag ha en skötare där uppe. Tack Isabelle och Annika! Jag skall vara er evigt tacksamma för att ni inte lämnade mig hemma. Jag hade inte stått ut, och det vet ni kanske.

Har googlat lite över vilka aktiviteter det finns i Hoting denna vecka. Blev alldeles kall, när jag konstaterade att "Tåsjö-flåset" går av stapeln den veckan. Alltså, håll med mig, det låter INTE särskilt coolt! Tack och lov visade det sig börja kl 17 samma dag som vi skall åka hem, och eftersom vi ponnysar planerat en after-work i  Bergsåker den kvällen kan vi tyvärr inte stanna. Men jag tror, att Dannerogänget säkert gärna stannar kvar och springer... Moahhahhahha... :-D

Blev glad över att de sagt till om flugspray - för lika säkert som att alla älskar Hoting så säger de att myggorna inte är nådiga där. Så... Kör dit en lastbil med sprayflaskor så löser vi det!

Har som sagt googlat lite om Hoting. Vill ju vara förberedd. Vet inte om är så imponerad av sevärdheterna i övrigt... Främst står det ett gravfält på Långön... Nja, jag hoppar nog sevärdheterna och chillar i gräset under tiden!

Har dock ett problem. Man kunde i inlägget på hemsidan se att det är tillåtet att ha cykel med sig om man är 12 år eller äldre. Jag är 14 och vill såklart inte vara sämre än någon annan... Men jag måste erkänna sak nr 2 (HERREGUD, VAD ÄR DET MED MIG? JAG ERKÄNNER JU ALDRIG NÅGOT!!!) och det är att jag inte kan cykla. Jag har liksom aldrig velat prova. Vi hade en gång en prova-på dag med en grupp nyanlända, där en av stationerna var att lära sig att cykla (alla kunde ju inte köra häst samtidigt!) och jag ska erkänna att det såg rent livsfarligt ut! Jag kom helt av mig och gjorde inte några hyss över huvudtaget, för allt fokus gick till parkeringen där cykellektionen var... Milde himmel, hur ska jag fixa det på en vecka? Jag hinner inte blogga mera, jag måste få tag på en tandemcykel (den har ju  trampor) och börja träna. Undra om man kan hålla till nere vid snötippen? Jag vägrar träna in public, så att säga...

Ha det gott, och glöm inte att beställa myggmedel!

 

/ Cool-Julle, cykeldrulle

Drömmer mig bort...

Sommaren skall bestå av sol, vila och lata dagar. Hittills har det inte blivit mycket av den varan, minsann. Vet inte om jag har förvandlats till en gammal vresig ponnygubbe, men jag kan inte låta bli att säga att det var bättre förr. 

Många av er kanske säger att jag vaknat på fel sida, men faktum är att jag har BEVIS för att det var bättre så sent som ifjol. 

Eller vad säger ni? Hur var vädret ifjol jämfört med i år? Jo det var varmt. Soliga sköna dagar med chill i hagen. Nu är det lagomt att ta på sig vintertäcket. Det enda som håller en varm är kursverksamheten. Vem kom på den idén förresten, om att vi ska ha SOMMARTERMINER? Det var en usel idé ur ponnyaspekt. Den strider mot semesterlagen, det där om 3 veckors sammanhängande semester. Vad jag kan räkna, fick vi bara två!!!

Det enda som känns kul är att vi ska åka på läger till Hoting. Ser fram emot en veckas läger med 30-35 andra ponnyer, lika många ponnykuskar och givetvis massor av aktiviteter!  Påbörjade min packning igår, lite smått, men efter att ha plockat ihop sele, huvudlag, sadel och div. andra smågrejer, konstaterade jag att det var precis samma saker som när jag var ute och startade. Vips försvann inspirationen och jag hängde tillbaka sakerna pronto. Men jag längtar fortfarande till Hotingveckan. Har tjuvkikat lite i planeringen och sett massor av bus! Dessutom bus som innebär att vi ponnyer inte alltid måste svettas. I like it! <3

Vad händer mer då? Kampanjkurser lite varstans - på båda banorna. Licensomgång på g på Dannero. Sedan, en häftig grej... Vuxenkampanjen på Dannero (som endast gått några gånger!) skall ha after work tillsammans på fredag! De bjuder dessutom in alla hugade spekulanter och kommer att äta mat på Dallas i Nyland. Det är aktiviteter i min smak, det! Mera after work till folket, och fler kampanjkursare med den positiva inställningen! :-D

Några nya licenser har även examinerats sista veckan. Kul! Såväl ponny som storhäst, och det är ju bredden vi vill åt.

Laban tycker att jag ska kontakta Stig Wiklund för att bli mera positiv. Han har tagit efter Maxa som hade rätt många synpunkter på saker och ting... Laban menar på att Stig, förutom sin gedigna kompetens som coach, även har ett travintresse och skulle kunna vända min negativitet till något positivt. Fast Laban har missat något väsentligt. Jag är inte negativ. Jag är realistisk. Jag ser den faktiska sanningen. Så det så. Och vad jag vet, ändrar inte Stig på sanningen, så det är bortkastade pengar. Jag har ju redan allt klart för mig!

Vi taggar för nya dagläger. Vi har nya anmälda, och även gamla elever som anmält sig till verksamheten. Kul! För även om jag hatar att jobba hårt, så älskar jag folket som kommer, jag älskar att lära eleverna allt från att köra häst till att överlista små viljestarka ponnyer, och det är ju det som är livet!

Jag hoppas att ni alla har en jätteskön sommar. I mean it from the bottom of my heart. Och då ska ni veta att ett ponnyhjärta - det är det djupaste hjärta man kan ha.

Sola nu gott i sommarvärmen. Glöm inte vinterjackan! Vi ses i Hoting! <3

 

/Julle the Man....

Ropen skalla, läger till alla.

Det är ett konstigt år i år. Alla andra år, har vi ponnysar varit på semester den här tiden. Men inte i år. Jag kan heller inte säga att det är dåligt, för jisses vad kul vi har på dagarna! Det är läger här på travskolan, och det kommer nya och gamla barn hela tiden och vi kan hitta på skoj tillsammans. Alltså, vila, det får man väl göra när man blir pensionär? Eller nåt. Observera stavningen. Vill inte att det ska stå.. eller not. För även om jag är ponny, så vet jag att not, det betyder minsann INTE på engelska. Och vila, det vill jag göra när jag är pensionär. Ledsen att säga det, vänner, men jag är inte den typen som vår vän Ove är. Som går 50000 steg varje dag som pensionär. Jag kommer att gå maximalt 10 steg - om jag måste för att kunna äta. Annars ska jag softa i lugn och ro.

Tro nu inte att jag är negativ på något sätt för att Ove sliter ut en stegräknare i veckan, typ. Om han ens har någon. Nej, jag är sjukt imponerad av honom. Att karln orkar! Dessutom med ett ständligt glatt humör. Jag är imponerad. Fler Ove till folket!!! Eller förresten. Fler Ove till stallarna!!!!

Ja vad var det jag höll på att säga? Jo det här med läger. Dagläger verkar vara poppis. Har varit läger i en vecka nu, och det verkar fortsätta i ytterligare en vecka på Bergsåker (Dannero hade bara under förra veckan) och ungarna strömmar in. Tjuvlyssnade på ett samtal i morse, och det verkar som om det blir flera läger i slutet av sommaren...

 

För er som nu inte vet vem jag är, så är jag ponnykung på Bergsåker. En glad ponny i sina bästa år, som gör allt rätt. Har klart för mig i alla situationer och gör livet roligare för ponnyerna här på Trotschool. Min specialité är 90-gradare om någon tänker sig på ett försök att rida mig. I vart fall när ryttarna tror att de ska rida monté på mig. Jag skattar ihjäl mig varje gång de går på mina fintar...

Det närmar sig läger i Hoting. Det kommer förmodligen att bli ett jättemysigt läger, och jag vet att det finns flera gästartister, så att säga, med imponerande kunskaper. Vet inte om jag får säga vilka de är, men ska kolla om jag kan delge er detta under veckan. Anna-Karin och Cassandra har lovat bästa lägerveckan ever, och jag vet att de står för vad de lovar, tillsammans med övriga ledare som kommer att vara med!

Kampanjkurserna för i sommar är igång. De flesta. Om ni vet någon som vill lära sig mera om oss fantastiska hästar, och trav, så visa dem vägen till Travskolan. En underbar värld där vi har roligt mest nästan jämt.

Skypade med Rolle igår. Han är ju uppe på Dannero i sommar. Kul att se att han fått kompisar i hagen - han går med Pimme och Muffe, och de verkar ha jättetrevligt tillsammans. Kul att han får ha kompisar han också - han har ju gått ensam sedan han var på lite dåligt humör den där dagen när han och Racer blev osams...

 

På fredag får vi en extra tävlingsdag. Som ni kanske vet har det brunnit på Östersundstravet, och de måste få fixa till tekniken innan de kan köra trav där. Bra att man kan hjälpas åt mellan banorna när sådana här otäcka olyckor händer. Jag är i vart fall glad över att det var i just totohallen det brann, och inte i något stall. För om bara människor och hästar klarar sig, känns det lite bättre, även om det såklart är jätteotäckt med bränder. Skickar en styrkekram till alla där uppe. Alla som vill ha en kram från Kung-Julle.

 

Nu får ni ursäkta mig. Jag har en fråga. Jag tycker att jag är rätt schysst på svenska för att vara ponny, men jag tänker på Ove. Världens bästa Ove. Men när man säger att vi borde ha flera av Ove till travfolket - hur säger man då? Fler Ovesar? Ovar? Oves? Jag har lite svårt att böja just det ordet... Har ni några förslag, så kom till Travskolan och berätta!

 

Nej nu måste jag planera dagens hyss. Det kommer, om jag har snokat rätt, 10 nya friska barn till oss idag på dagläger, och då gäller det att ha hyssen på lut. I love it! <3

 

Ha en fin dag i solen!

 

/Julius-Hyss

 

 

Ps. Vi borde för övrigt ha fler Jeanettar till folket också.

Hattparaden i sikte

Hattparaden närmar sig med stormsteg. Spännande! Många roliga saker väntar, och det är den dag jag som ponny tycker är absolut roligast. Det är den mest variationsrika dagen på året. Man kan strosa omkring och titta på trav, på ponnylopp, det finns massor av barnaktiviteter lite varstans, folk går omkring med en massa coola hattar och andra kreationer på huvudena. Det finns god mat att köpa och hela tiden med möjlighet att känna spänningen i loppen. I år kommer det även att finnas föreläsning av Johanna Lassnack - det ska bli intressant och höra om hennes mentala inställning skiljer sig något jämfört med våra ponnyhjärnor... För min bestämda åsikt är ju att en ponnyhjärnas envishet kan ingen rå över. Och det känns så skönt. Prova att bestämma över oss, om du vill. Du kommer inte att lyckas... ;-)

Veckan som gått har varit hyfsat lugn. Amanda och Annika har varit lediga. Skönt. För oss alltså... Moahahahahahaha.... :-D Hörde i vart fall att de hade besökt Hippodormo på Gran Canaria, och att hästarna där var fina. Blanka och välskötta. Det känns bra i ett ponnyhjärta att veta, att även på andra platser i världen, vill de hästarnas bästa. 

Vi har haft en del event, och även såklart kurserna denna vecka. Det anmäler friskt till sommarens extrainsatta kurser och läger, vilket känns jättekul! Vi har fullt på vissa, vilket är otroligt kul! Har du missat att anmäla, gör det NU!

I helgen är det Elitloppet. Jag ska kolla på det via mobilen. För ett känsligt gotlandsruss som jag, är Elitloppet live inte något jag prioriterar. Jag ska vara här hemma, titta på coola bilar på veteranbilsmarknaden och chilla. Följa liven och känna hur skönt det är att slippa tävla på max...  Alltså... Ju mer jag tänker på det - vad jobbigt att springa så snabbt inför så många människor! Det hade ju varit coolt om man visste att man skulle vinna. Men att slita allt man har, och som i mitt fall (detta får ni absolut inte låtsas om att jag har sagt, men jag tror att jag skulle bli sist!) kanske inte få främsta placeringen i loppet... Det vore pinsamt.

OM jag inte skulle vinna Elitloppet, OM jag skulle ha tävlat.. Beror det på en mängd olika faktorer.

1. Jag har mycket kortare ben än storhästarna.

2. Jag kanske inte VILL vinna.

3. Jag kanske har bestämt mig för att springa just i MIN hastighet. På MITT vis.

4. Åskådarna kanske är fula och stör min koncentration.

5. Banan är inte lika bra som här på Bergsåker.

6. Jag kan vara hungrig.

7. Amanda kanske har slagit på mig joggingskor istället för racerskor.

8. Jag kanske hade tänkt tävla på en annan bana och är tjejsur för att jag måste springa just här...

Nej nu tänker jag inte ge elitloppshelgen mera utrymme i min blogg. Jag vill fokusera på oss. Här på Bergsåkers Travskola. Så... Jag säger det igen. Om du inte är elev hos oss på Travskolan. Bli det. Kom och joina oss. Ha kul. Lär känna mig... Julius Russ. Jag som är Bergsåkers stolthet. Kungen av Travskolan. Jag som är så klok, så att jag till och med har min ras med i mitt namn. Finns inte en jäkel som tror att jag är en shetlandsponny. Kom och häng med mig! Jag lovar, jag lär dig alla hyss som finns!

 

Kärlek till er alla!

/Julius-Shetland

 

Ps. Jag undrar om någon argsint spelare som precis förlorat ett vad, någonsin gjort reflektionen: "Undra om det var för att jag var så ful, som gjorde att hästen tappade koncentrationen och inte sprang på max? Undra om det är mitt fel att den förlorade?"

Jag garanterar att INGEN någonsin tänkt tanken. Ni människor vet inte hur det är att vara gotlandsruss.

Vilken helg! 

Vet inte vart jag ska börja. Har börjat att blogga flera gånger men när jag har så otroligt mycket att göra hinner jag aldrig klart. Tänkte att jag berättar lite vad som hänt senaste veckan, så fattar ni varför jag inte har tid att blogga i den omfattning jag egentligen vill. Håll en tumme för att jag hinner spara detta innan jag måste rusa...

Förra veckan. Kurser som alltid. På onsdag kom en ny kille till oss. Björkekongen heter han, och är ett ståtligt kallblod. Sleipner har köpt honom för att Travskolan skall kunna synas mer ute på tävlingsbanan. Jag lyfter på hatten och bugar. Så snyggt och charmant gjort av Sleipner!

Efter det att Kongen kommit (han får heta Kongen, ni vet ju att jag är Kungen...) tjuvlyssnade jag till ett referensgruppsmöte som Svensk Travsport höll via webben. Det verkar vara intressanta grejer på gång! Jag ÄLSKAR att hela travsporen har fått fart under hovarna!

Onsdageftermiddag tillbringades med XL-Bygg dagen. 6 aspiranter från XL körde tandemrace mot varandra. Startbil, tävlingsnerver och Hans G Lindskog som referent. Häftigt. Hans G pratade mycket gott om vår verksamhet, man kan nästan tro att han träffat mig tidigare. Cool kille, den där Hans G...

Loppet blev spännande. Jag trodde att Pokerplayer skulle vinna matchen. Vi vet alla att han ÄLSKAR startbil och distansen 1140 var väl hans favorit. Men... Ni vet ju alla hur människorna pratar om hur det är när en karl är förkyld. Inom hästvärlden kan vi jämställa det uttrycket med att Poker har en sten i skon. När han inte fick ledningen (vi vet alla vilken dålig förlorare  han är!) så fick han en sten i skon och galopperade. Stackarn. Elles W.Fill satte nosen först, även om jag är imponerad av Lokes svar upploppet ner... Grymma grabbar.

På torsdagen var det skyddsrond. Jag är stolt över att säga att jag förmodligen är Sveriges första lokala skyddsombud som häst. Jag representerade hästarna på ronden, och jag lade fram flera riskbedömningar på ronden. De tvåbenta tittade lite underligt på mig ibland, men jag tog saken  på fullt allvar!

Kursverksamheten ÄR en allvarlig risk i form av psykosocial arbetsmiljö. Hjärnan går på högvarv hela tiden när man ska tänka ut hyss hela tiden. Jag föreslog mindre kurser och mer morötter. Man slappnar av när man äter.

Torsdageftermiddag åkte Morris och Rolle på en tävlingstripp. Ponnytrav på Dannero och det behövdes ponnyer för nya kuskar. Fördelen med att ha verksamhet på två platser är att vi kan få lite variation i tillvaron. Många tror att det är för att vi ska kunna samarbeta, men jag vet. Det är för att vi ponnyer ska få variation i livet. Suveränt.

På fredagen kändes det extra bra. Man kan jämföra det med att göra en nittiogradare där ryttaren landar mjukt i leran. Så bra kändes det....

Vi hade fredagsmys här på Trotschool. Tänk er, kursfritt, morötter med dipp, mysig musik och vi tittade på sociala medier. En helt underbar kväll. Än bättre blev den, när vi såg på sociala medier att Rolle och Morran var ute och tränade på Dannero med sina nya kuskar. Fattar ni känslan? I loved it! <3 Ungefär som att ställa väckarklockan en lördag och slå av den och få ligga kvar... Det är rätt bra att vara ett förvuxet russ som inte får tävla. I vart fall när vi har fredagsmys...

Söndagen ägnades åt ponnytrav på Dannero. Förutom att vi ju hade två ponnyer där, noterade jag att våra gamla bekantskaper här på Travskolan var där. Mirre kvalade (ni minns, den där vita grabben som kunde rymma ur vilken hage som helst?). Han klarade kvalet galant. Racer (ni minns, den där lilla killen med det stora hjärtat?) Han gjorde en enastående prestation som fyra på en supertid!. Pinglan (griniga donnan med det hetsiga temperamentet...), hon var femma på en sekund över rekordet. Grymt gjort av en artonåring... Pimme (killen som inte har bråttom, om inte kusken har det...) och sist men inte minst, Eros, som verkar trivas finfint i sin nya regi och som vann lopp i söndags! Grattis säger vi härifrån! Vi är stolta över dig, Eros!

Igår var det en vanlig dag. Igårkväll var vi på vårsoaré på Bollstaskolan. Kö hela tiden till ponnykörningen, och redan tre nya anmälda elever därifrån till Trotschool! Känn på den!!! :-)

Idag är Nordviksskolan här med 9 gymnasieelever. Spännande. De verkar trevliga och vi ska se om vi kan skoja lite med dem... Viktigast av allt är dock att de fattar att de måste välja trav i fortsättningen. Det är ju här allt händer!!!

Lite annat kul som händer... Vi har gjort klart med Realgymnasiet som lärlingsplats inför nästa termin. Kul! Inte bara roligt med fler människor i vår verksamhet, lärlingspengen ger oss ju dessutom viktiga intäkter! Mer lärlingar till oss! 

Vi taggar Hattparaden med montédagen... Grymt spännande!

Ps. Visst noterade ni att jag bara bugade och inte bockade åt Sleipner? Liiite hyfs har jag, även om jag är ett gotlandsruss... Man väljer sina strider ;-)

 

Ha en underbar dag i solen!

 

/Julle the skyddsombud

Vi hälsar Isabelle välkommen tillbaka!

Idag är det ingen vanlig dag. Idag kom Isabelle tillbaka från sin barnledighet. Vi bugar och bockar, och hälsar välkommen tillbaka! Jag älskar att det är tillåtet att bocka när man är hövlig... De andra kan buga så bockar jag... 

Igår var det V75 här på Bergsåker. En jättefin dag med massor av duktiga hästar. Det känns så skönt när man får frottera sig med eliten. Kan ni tänka er, alla storfräsare till hästar såg mig, Julius-Russ, när de värmde runt hagarna. Det är ungefär som om Ingemar Stenmark skulle ha sett alla knatteåkare i Sidsjöbacken...

För er som nu inte var född på 80-talet när Stenmark var i farten, så kan jag berätta att det är en sjuhelsikes duktig slalomåkare. Coolt med travsporten när man kan samsas om samma arena - oavsett om man är ett förvuxet (stort och ståtligt) russ eller om man är en toppelitshäst. Det är charmen med trav.

Vad händer mera då? Jo idag har jag stått och spanat på Loke, som hade uppvisning på stallbacken. Våra gymnasieelever tränade på "häst vid hand" och Loke gick all in. Han kvastade snyggt (med hans höjd var svansen uppe vid molnen!) och låtsades som om det var en riktig bedömning och inte tråkig lektion.

En annan rolig sak som har hänt, är att Sleipner i dagarna precis hittat ett kallblod som de skall köpa till oss på Travskolan! Så himla fint gjort, och så kul! Denna pålle ska tränas för tävling, och tanken är att vi ska hitta många nya kuskar som fastnar för kallbloden. Det är ju en viss charm hos dem. Spännande! Travskolan blir inte bara sponsrad av Sleipner som köper hästen, utan Bergsåkers Hästklinik går in och sponsrar veterinärundersökningen på den. Ni ska se, att snart hittar vi en morotsuppfödare som kan gå in och sponsra oss med obegränsat med morötter också! Nu tjuvkikar Maxa och såklart heter det inte morotsuppfödare. Men jag tycker att det är ett bra ord - ni förstår vad jag menar så därför använder jag det ordet. Så det så. Hon är lite märkvärdig, den där Maxa, och märker ord hela tiden.

Men vilket väder det blev! Jag som tagit på sommarskorna, och laddat för att det snart går att bada... Tji fick jag!

Nä, nu ska jag chilla lite innan kvällens ståhej.

Ha en fin snöig eftermiddag!

Tjing tjong. 

 

/Morotsuppfödare Julius Russ.

Vårkänslor!

Det är vår. Solen gör en glad, och det spritter i hovarna!  Man blir extra taggad över att det är ponnytrav här på Bergsåker på söndag. Det är nu allt känns som allra bäst. Säsongen ligger framför oss, man vet liksom inte exakt hur bra alla har tränat, och vilka som kommer att brilliera under säsongen. Spännande!

Extra glad blev jag över att se att en av våra gamla vänner här på Trotschool, tillsammans med sin bästa vän/tränare är tillbaka på riktigt inom montésporten. Ekipaget var ute för en incident på Hagmyren för två år sedan där hästen blev rädd för vattenbilen och råkade kasta av sin ryttare.  Det känns extra varmt i hjärtat när jag ser dem i startlistan tillsammans efter detta, i montélopp, och dessutom blev det en rafflande strid in mot mål i helgen! Jag tänker på Amazing Race och My Jonsson Beijron! Det visar vilken tillit man har mellan häst och människa, och att vi tillsammans kan bestiga de högsta bergen, trots att det kanske känns läskigt när man börjar klättra! Målfoto i ponnylopp, det är inte ofta det blir det! Grattis fina ni till en bra placering, och ni vet det redan - tillsammans är ni ett oslagbart team! <3

Har även funderat en hel del kring Pegasus i natt, när jag inte kunde sova. Vet ni vad det är? Jag var tvungen att fråga mina ponnykollegor, men de var ärligt talat, lite dåligt uppdaterade. De skyllde på att de inte har någon smartphone, och det kanske är så.

Så. För er alla som önskar en snabbkurs i Pegasus, kan jag säga att det är Travsportens önskvärda läge. Gemensamt har alla möjliga människor inom travsverige satt upp gemensamma mål som vi skall sträva mot. Typ, stakat ut vägen så att vi alla vet åt vilket håll vi skall jobba. Ett av målen är antalet elever i travskolorna. Det var väl det mål som jag tyckte var mest intressant. Och hujedamig!!! Jag tänkte först att det var en mardröm - vi skall DUBBLA antalet elever på travkolorna fram till 2020... 

Vet ni vad det innebär? Jo att det blir DUBBELT så många lektioner. DUBBELT så jobbigt. Jag blev så trött av tanken att jag somnade. Men sedan, i drömmen, så insåg jag plötsligt att dubbelt så många elever innebär dubbelt så många hästar, dubbelt så många trevliga elever, dubbelt med pyssel och... dubbla möjligheter till ponnyhyss! Vilken brilliant tanke! Jag vaknade glad i själen i morse och gnolade för mig själv. Brinell blängde på mig (han är lite morgonsur) och såg ut som om han trodde att jag hade blivit galen när jag sa att vi måste jobba för att det skall bli dubbelt så många kurser... Men jag vet ju facit. Det kommer att bli så himla kul! Jag sitter redan och skissar på nya hyss...

Idag är det reportage om Linnéas framgångar inom simningen. Jag är liiiiite störd över att vi ponnyer inte fick någon cred alls - vi som motionerar Linnéa varje dag fram och åter från hagen. Men sen tänkte jag, att med den remarkabla prestation hon gjorde där i Abu Dhabi, med 3 OS-guld i ryggsäcken på väg hem, så är hon värd all uppmärksamhet själv. Och vänta bara tills det blir OS i ponnyhyss. Jag kommer att ta alla medaljer. Då ska JAG ha ett eget reportage i både Ronden och Sundsvalls Nyheter. Så det så.

Fatta vad snygg jag kommer att vara när jag står på OS-pallen med alla guldmedaljer kring halsen. Blänkande snygg. Jag ser redan min profilbild framför mig... 

 

Medalj nr 1: Går till Julius-Russ för den enastående vackra saltomortal han åstadkom på ryttaren vid gymnasiets montékurs...

Medalj nr 2: Går till Julius-Russ för den makalösa styrka han visar, när han ser ett höstrå inom en mils räckhåll. Han kan alltså dra vem som helst hur långt som helst för ett enda strå...

Medalj nr 3: Går till Julius-Russ, för sin osedvaligt snygga låttext han gjort om. Alla ni som känner mig, fattar varför jag skrivit om Ebba Gröns text...

" Vi jobbar så hårt, det är så kallt, stackars barn, snart blir det varmt. Vi jobbar så hårt, det är så kallt, stackars barn, snart blir det varmt... Hundraåttio grader, ni kan lita på mig, ni kan lita på mig... Hundraåttio grader ni kan lita på mig, ni kan lita på mig..."

Medalj nummer 4: Går till Julius-Russ, för hans osedvaligt roliga humor. 

 

Alltså. Jag blev så till mig i Ebba Gröns låttext, att jag höll på att glömma poängen med Pegasus! Jo, jag tänkte att om vi får ALLA elever att rekrytera EN ny elev till oss, då är vi i mål. Det kan väl inte vara så svårt? En genialisk idé. Som kom från en genialisk ponny.

 

Ha en fin dag i solen! Jag ska fila på nya hyss. Det är det bästa jag vet!

 

/Medalj-Julle

 

Ps. Om vi skulle lyckas med att dubbla antalet elever varje år, genom att varje elev rekryterar en kompis... Då skulle det se ut så här:

2018: 234

2019: 468

2020: 936

2021: 1872

2022: 3744

2023: 7488

2024: 14976

2025: 29.952

2026: 59.904

2027: 119.808

2028: 239.616

2029: 479.232

2030: 958.464

2031: 1.916.928

2032: 3.833.856

2033: 7.667.712

2034: 15.335.424

 

Alltså. Min genialiska idé innebär att vi på mindre än 15 år har fått FLER än ALL Sveriges befolkning att fatta hur fantastiskt trav är. Jag borde få Nobelpriset. /Julle

Fången på Wången

Smög in i bilen tidigt som katten i morse. Hade liksom fått höra att destinationen idag var Wången, och jag tänkte att det ju finns massor av russ-kompisar som jag kan passa på att hälsa på. Sagt och gjort. Here I am. Har gjort en mängd reflektioner idag. Nyttiga reflektioner. Det var superintressant innehåll på föreläsningen här uppe. Kunskaper som vilket gotlandsruss som helst har nytta av... Vad sägs om följande:

1. Konsten att leda sig själv (Jag är skitduktig på det, kan både gå och springa utan grimskaft...)

2. Konsten att leda andra (ge mig en hö-tapp i sikte inom en mil och jag leder med mig vem som helst!!!). Även om de som åker med i grimskaftet gormar...

3. Hälsosam arbetsmiljö- det ämnet ligger mig extra varmt om hjärtat...

 

Åsa-Lina som håller kursen verkar otroligt kompetent. Jag skulle inte ha kunnat göra det bättre, och då fattar ni ju nivån... Världsklass.

 

Travronden har varit här och gjort reportage om utbildningen. Jag passade på att flagga för Hattparaden. Jag tror, ärligt talat att reportern fattade hur cool jag är som går på föreläsning... Även om det övergår mitt förstånd hur man kan behöva gå på utbildning i konsten att leda sig själv?!? Finns ju inte en häst i denna värld som inte gör detta, HELA DAGARNA! Människor är märkliga varelser. Men genom att gå denna kurs, blir JAG ännu bättre på att leda människor. Det känns skoj!

 

Nu taggar vi för sista loppet på Bergsåker. Hörde av besökare där att anläggningsgrabbarna gjort ett jättebra jobb med banan. Jag är stolt över dem. De har bombis gått kurs i konsten att leda harven. 

Tjingeling!

Julle the leader 

Ny vecka och nya händelser

Livet leker. Är det inte fantastiskt, att det hela tiden blir nya veckor, med nya saker som ska hända? Jag tycker att det är spännande. Man vet liksom inte vad som ska hända i förväg - det är som att leva mitt i värsta spännande filmen... :-D Jag trodde väl aldrig att jag skulle ha en typ av huvudroll i en film, men det har jag. I vardagens film om Bergsåker. Coolt.

Något annat som är bland det häftigaste jag varit med om, är att Linnéa har tagit 2 OS-guld denna vecka!!! Alltså, fattar ni hur stort det är?!? Förra veckan hade vi inte en aning om att vi skulle ha 2 OS-medaljer till Trotschool. Är det inte fantastiskt?!?!?

För er alla olyckligt ovetandes så ska jag berätta. Så att ni blir lyckligt vetandes. Linnéa Bäckman jobbar hos oss i Travbanegruppen. Denna snälla, duktiga och timida tjej, som älskar oss ponnyer över allt annat, har åkt till Abu Dhabi och representerar Sverige i Special Olympics. Grenen hon tävlar  i är simning, och Sverige skickade 4 deltagare. Hon har nu tagit OS-guld i såväl 100 meter som 200 meter simning. Är det inte coolt?!?!? Hur många ponnyer blir omskötta dagligen av en OS-guldmedaljör?!? Det är inte så många, men jag och de andra ponnyerna här på Bergsåkers Travskola vi blir det. Coooolt. Hoppas att de har rejält med fest när hon kommer tillbaka, med massor av morötter på kalaset.

Verkar som om det är många som vill åka till Hoting i sommar. Sneglade på anmälningslistan och för dagen är det 15 anmälda ungdomar. Blir nog en toppenvecka, det där... Hörde att självaste Janne Norberg skall komma en av dagarna. Han är ju en fena på att pricka starten. Ska bli intressant att se hur han kan drilla våra ungdomar så att de blir de allra bästa... <3 Han har ju dessutom rätt syn på det där med hästar. Kärleken till hästen, ni vet. Han har vett att älska oss för dem vi är. Han är en hyvens kille, den där Janne... 

Nu är ponnytravsäsongen igång. Härligt. Jag gillar att se så många glada ungdomar! Kan inte låta bli att citera en ung tjej, som vann lopp här på Bergsåker. Till sin mamma sade hon (efter en snygg segergest): "Mamma, jag blev så glad att benet åkte upp!" 

Den ska jag sno. Nästa gång jag får skäll över att jag sparkar mot Bella, ska jag säga att jag är så glad, att benet åkte upp. Klockrent! :-)

 

Alltså, jag kan inte låta bli att undra. När går Hippo Olympics? D.v.s. OS för oss hästar? Jag kan inte låta bli att tänka tanken. Jag vill ha en EGEN OS-medalj. Jag vill inte dela den med Linnéa. För det visste ni kanske inte? Den är vår gemensamma... Hade hon inte tränat varje dag, och slitit i grimskaftet när jag tänker stjäla hö ur höpåsarna, då hade hon bombis ALDRIG blivit så stark att hon kan vinna OS... Jag hoppas att hon ger mig en av medaljerna. Den är jag värd. :-)

 

Ha en alldeles underbar vecka. Det känns så skönt att säga att ni alla är bäst. För ni vet väl, att vi alla har en plats där vi är som bäst? <3

 

/Julle-vill-åka-till-Abu-Dhabi-och-fira-segern.

 

Hoting, here I come!

Känner mig euforisk. Om nu ett gotlandsruss kan svänga sig med sådana vackra ord. Men ni ser - jag kan! För er som undrar vad det betyder, så känner jag mig lycklig! 

Många i stallet tror att jag är galen. Måndagmorgon. Kallt ute. Ny kursvecka o.s.v. Men jag ÄR lycklig! Jag ÄR euforisk. Jag ÄR Julle! <3

Vad gör väl några kallgrader ute, när jag precis såg att det kommer att bli ponnytravläger i Hoting? Jag kommer att få åka till Hoting, världens mest travmysiga metropol! Alla pratar ju om Hotingtravet, och jag hade trott att jag på grund av min ståtliga höjd aldrig skulle få åka dit. Men nu vet jag. Jag kommer att få vara där i en hel vecka i sommar! Så som jag längtar!!! Det verkar dessutom som om de kommer att göra en utflykt en tävlingsdag till Wången, och vet ni, då kommer jag att ligga i vattnet och mysa hela dagen. Semester på hög nivå. Känn på den!

Jag hoppas att det anmäler sig trevliga snälla ungdomar, som gillar att pyssla mycket... 

 

Här på Bergsåker är det spännande. Det skall snart komma en ny sportchef efter B-O Månsson, och jag är jättenyfiken på vem det blir. Hoppas att det blir  en som engagerar sig i ponnytravet - det drabbar ju hursomhelst inte mig. :-D

 

Idag är det ett underbart vårvinterväder. -6 grader är helt ok när man får vara ute i hagen och busa. Jag känner mig så genuint glad över att få vara travponny på Bergsåker. Det borde fler ponnyer få prova på!

 

Blir så glad. Redan nu, medan jag bloggat, har 3 supertrevliga ungdomar anmält sig till Hotinglägret. Det där, det kommer att bli succé!

 

Ha en fin måndag alla ni. Och till er alla, som stånkar och stönar över att det är en jobbig måndag, tänk så här:

Det är snart sommar. Det är snart Hotingläger. Det är snart vinter igen. :-D

 

/Optimist-Julle

 

 

SCA, Sleipner och licensutbildningar...

Ni vet det redan. Jorden snurrar jättefort. Folket stressar och hästarna springer så snabbt de bara förmår. Samhället har utvecklats till en stressig tillvaro där man knappt ens längre hinner heja på varandra. Möjligen via Facetime, Snapchat eller nåt annat. För det, det verkar folket ha tid med. Märkligt.

Här på Trotschool har jag infört antistressarbete. Kort och gott innebär det att så snart någon ser stressad ut, stannar jag. Det kan vara för att låtsas äta hö, göra mina behov eller helt enkelt titta på något intressant. Människofolket förstår inte att jag gör det för att de ska få vila lite, eller stressa ner. Tyvärr får det oftast motsatt effekt - de blir skitarga på mig. Men då tänker Klok-Julle så här: Det är tanken som räknas. Sedan fortsätter jag med att antistressa dem. De är dock svårlärda, människosläktet. :-)

 

I fredags hade SCA after work här.  Otroligt trevliga människor kom för att tävla mot varandra. Vi hade laddat med parallellslalombana, tipsskola, en intern V5-omgång med lopp där våra vänner i travskolan hade tävlat, lekar, fika, mat och dryck. En jättetrevlig kväll med en massa bus! De hade dessutom med sig hästgodis - schyssta rackare, det där! Tyvärr fick dock bara de som jobbade godis - jag som råkade vara ledig just på fredagkväll fick vackert stå och se på när de frossade i godsaker på gången. Nåja. Jag lärde mig något. Nästa gång det kommer några från SCA, då är Julle med på noterna. Jag paxar att få vara med då!!!

 

På lördagen såg jag ett montéjobb på banan, med våra stora hästar. Det är kul att se våra ungdomar som inte är alltför gamla, rida stora hästar och dessutom så bra! Jag nämnde det i min förra blogg, det där med utmaning mellan Bergsåker och Jägersro. Det har vuxit sedan dess. Nu handlar det om att Bergsåker, Jägersro och Kalmar kommer att ställa upp i en s.k. alternativ tävlingsform där ungdomar mellan 12-15 år kommer att rida idealtidslopp på självaste Hattparaden! Jättekul! De kommer att tävla dels i idealtid men kommer även att stilbedömmas. Det ska bli jättekul att se! Och... det slår mig att vilken jädra tur att man inte stilbedömmer förvuxna gotlandsruss. Om ni lovar att inte säga det till någon så ska jag erkänna. Jag tror inte att jag hade passat i en montésadel. Dessutom hade jag inte orkat. Men säg det inte till någon. Då kommer bombis Amanda eller någon annan montéintresserad person att börja träna mig. Jag har det så bra som jag har det. Hälsa dem det, om de börjar tänka i de banorna!!!

 

Igår träffade Annika Annica. En jädra tur att de stavar olika. Annars hade man inte vetat vem som träffat vem. Eller hur? :-)

Hur som helst. Jag fattar att ni inte vet vem som är vem, så jag förtydligar mig. Sleipner-Annica frågade Travskole-Annika om de vill ha en starthäst i Travskolan. Så otroligt kul! :-D

Sleipner kan tänka sig att köpa in ett kallblod till Trotschool. Har ni hört vad snällt!!!

Det skulle vara askul, ju! Mera Sleipner till folket! Den kallblodiga travaren är en intressant individ. Så snäll, och så trevlig, men ändå med glimten i ögat så att säga. Jag gillar kallblod. Saknar Orre och Gissjö - de var påhittiga och roliga. Det ska bli kul med kallblod i travskolan igen!

Idag är det träff för licensutbildningen. Ridprov för montéryttarna. Ridproven är rätt spännande. Jag hade tänkt sitta på första parkett och titta, men råkade snegla i planeringspärmen och kan konstatera att jag nog får kika medan jag springer. Men som gotlandsruss, karl och hästboss klarar jag att göra många saker samtidigt. Det ni! ;-)

 

Ha en fin dag i blåsten. Hoppas att ni inte hamnar i blåsväder...

 

/Julius Russ

 

Ps. Det är inte många hästar som heter dubbelnamn med sin ras i efternamnet. Julius Russ. Så sjukt snyggt. Eller hur? Fast... Maxa skrattar så att hon kiknar. Hävdar att det finns hur många människor som helst som heter Folke i förnamn. Same same. Fast different...

Tjingeling!

 

Stanna världen!

Stanna världen! Jag behöver vila!

Det är massor som en hästhjärna inte riktigt kan greppa snabbt. Vi hästar är avlade för att springa snabbt - oavsett om det handlar om vårt flyktbeteende eller om vi tävlar. Fort ska det gå. Men i och med att vi fokuserat på det området, kanske vi inte fattar lika snabbt i  andra sammanhang. Och nu är det ett annat sammanhang.

Försökte tjuvlyssna igår, för att få reda på vad som händer framöver. Ni vet, om man är förberedd på saker så kan man agera lite i förhand. Om man nu inte skulle gilla vad som händer. Men igår fick jag migrän. Och ponnymigrän - det är minsann inte att leka med!

Det var dessutom dålig mottagning på telefonen, och därför fastnade bara vissa fragment i mina öron.

- Utmaning mellan Bergsåkers Travskola och Jägersro travskola...

- Politikerträff

- Regionala ansökningar

- Talangprojekt

 

Alltså, vad är det för fel på vanliga ord? HÖ. HAVRE. GRÄS...

Det enda som var bra, var att jag hörde Peter De Beaus namn nämnas i samtalet. Och det vet jag vem det är. Han är en fena på att producera foder... Är hövding på Maskinringen, men har levererat fint hö till oss tidigare. Hoppas att det är något bra på gång med honom...

 

Idag är det trav hos oss. Hoppas på många besökare och fina tävlingar. Jag ÄLSKAR stortrav! Älskar ponnytrav också, nu när jag är för stor för att tävla själv... :-)

Nej nu är det dags att äta frukost innan vi ska ut och tjoa i hagen!

Ha en fin dag mina vänner, så ska jag rota vidare i regoionala satsningar, talangprojekt och annat jox...

 

/Julle

Galet många galor

I lördags var det dags igen. Galet många galor. Denna helg på Dannero, eller rättare sagt på Bollsta Folkets hus. God mat och glad stämning. Det är rätt kul med galor. Men... ännu roligare skulle det ha varit om man någon jädra gång hade blivit nominerad! Jag kan för mitt liv inte förstå hur det kan komma sig att så många blir nominerade, men man glömmer hela tiden bort Julius Russ. The king. Måste vara för att jag är så enormt bra, att jag är självutnämnd vinnare. 

Nu är det ju inte någon stor grej, egentligen. JAG vet ju att JAG är bäst. Och alla andra borde veta det också, så helt enkelt är väl travgalorna till för de näst bästa. :-)

Folkets hus. Galan i lördags var på Bollsta Folkets Hus. Hur kan man lägga en TRAVGALA på FOLKETS Hus? Alltså, det finns så många orättvisor här i världen och folk pratar om jämlikhet! Borde då inte Travgalan ha legat på Hästens Hus? Och varför säger man att galan LIGGER på Folkets hus? Människorna är underliga. Vi hästar skulle aldrig ha sagt på det sättet. Det ger upphov till risk för missförstånd.  Om Julius Russ hade varit regent (måste skriva regent eftersom jag redan är KUNG) här i landet, skulle travgalorna ha anordnats på Hästens hus, och de skulle då inte ha LEGAT på Folkets hus...  ÅÅÅÅhhh. Jag får migrän av dessa allvarliga frågor!!!

Måste tänka på något annat kul. I fredags hade TBG skoj på eftermiddagen. Ni vet, TBG är ju Travbanegruppen, som sköter oss. De tolkade efter oss, och fick till och med Porter (Leif Åkerstedt) att remma på sig ett par trickskidor och tolka efter oss. Alltså, jag trodde att det var lag på att 76-åriga gubbar inte fick åka trickskidor efter häst??! Men jag måste erkänna att jag blev lite imponerad... Coolt.. 

På torsdag är det alla hjärtans dag. Förväntar mig presenter av alla mina hästkollegor, samt extra morötter av all personal. Förresten kan alla kursdeltagare ta med sig lite under hela veckan - jag har i form av regent på travskolan precis i detta skede instidtat alla hjärtans vecka. Det innebär fria godsaker åt oss hela veckan! <3

Nej nu är det dags att hålla koll på Amanda. Veckans kursschema skall spikas, och förutom ordinarie kurser väntar ett företagsevent, tandemkörningar och annat jox. Gäller att hålla sig på sin vakt så att man inte torskar på extra jobb. För vem vill ha det?

Ha en fin dag alla ni. För det ska jag ha.

Kärlek till er alla. Och lite bus. ;-)

/Alla hjärtans Julle

 

Trött men glad

Känner mig trött efter helgen. Rally, utlandsresor och gala - det tar nästan knäcken av en! Men stark som man är som gotlandsruss, så är jag säker på att det går till sig med lite vila.

Hoppas att Amanda läser detta. Det är hon som ansvarar för vår arbetsbelastning. Hon som gör hästschemat för varje kursvecka. Jag försöker blinka med ögonen till henne, så att hon skall ge mig mindre lektioner (eller inga alls!) men icke. Varje vecka är det likadant. Hon förhåller sig till sina regler i djurskyddsbestämmelserna, kvalitetssäkringen hos Svensk Travsport m.m. Men än sen då? MINA känslor? Jag längtar efter sommar och lata dagar. Det ryktas om nya tag och ny organisation, med verksamhet även i sommar, men jag ska nog komma på något. (Bara man inte hamnar i Norge, och måste tävla...).

Grubblade över en sak i natt. Alltså, Sverige överöses ju med lagar och regler. Det ska skrivas papper om allt. Allt ska dokumenteras. Allt ska följas. Det är skitnoga med myndighetsregler, typ Arbetsmiljöverket. Det ska skrivas tillbudsrapporter, riskbedömningar, åtgärder, det ska vara systematiskt arbetsmiljöarbete, revideringar och jag vet inte allt.

Men har ingen pappersnisse på Arbetsmiljöverket kommit på att vi ponnyer behöver samma sak?

HALLÅÅÅ. Det är jag, JULLE på Trotschool!  Jag ser en RISK i att jag kan bli UTBRÄND! Har ni gjort en riskbedömning i detta? Jag tycker att djurskyddslagen är lite klen när det gäller Julle-känslor! Jag behöver semester!

 

Vart är Karin Svensson på SÄBA när man behöver henne? Jag tror att jag ska maila henne och be henne kontrollera intensiteten i kursverksamheten. För jag är helt säker, på att om man heter Julius Russ, och är gotlandsruss, så KAN man INTE behöva gå mer än ett pass i veckan!!!?

Chattade med Pandor igår. Han är cool, heter numera Tuff där uppe på Dannero. Han berättade att han har en trevlig hage och massor av nya kamrater. Ledarna verkar schyssta, och så även eleverna! Han var ute på sin första tur igår, när första gruppen gick av stapeln. Allt hade gått fint, och han var jättenöjd med trevliga ledare och elever. Han har även fått ny personal som sköter stalljouren - Göran och Anna-Carin, och de verkar trevliga de med.

Stallet håller på att renoveras, och enligt honom är det modernt värrre, med fri tillgång av mat dygnet runt, samt gräs som växer i boxarna och sol inomhus. Morotsautomater i boxarna och kli-apparater på ryggen. Det verkar rätt modernt där uppe.... Pandor sa att jag kommer att få se det till sommaren, det kommer att vara gräs i hagarna och sol, men jag vill ju se det NU... Får se om jag gör mig en tur ditupp och kollar läget.

Liite avis är jag allt. Men Maxa säger att han lurar mig, men jag vet. INGEN vågar lura Julle the King!

 

Bäst av allt. Annika har kommit på den briljanta idén att ordna utbildningar där vi hästar inte behöver vara involverade... Fett bra, alltså... BE-körkortsutbildning. Fler utbildningar utan oss hästar till folket! Det innebär vila för oss!

 

Julle the BEst

Kempeflott!

Vilken busig helg!

I fredags visste jag inte på vilken hov jag skulle stå. Rallytävlingar hemma i Bergsåker, och sedan, för en gångs skull, fick jag chansen att se mig omkring på Biri travbana i Norge.  Efter att ha tittat en stund på rallytävlingarna bestämde jag mig för att åka med till vårt grannland. Jag ångrar inte detta en sekund. Jag gjorde många reflektioner, vilka jag tänker berätta lite om.

1.De pratar väldigt skojjigt i Norge. Kempeflott, med flinke hester.

2. Det är sjukt långt till Biri. Jag trodde allvarligt att vi aldrig skulle komma fram! Ett tag trodde jag att vi körde på en tvättbräda, men det är omöjligt. För så kurviga tvättbrädor finns inte!

3. Det verkar vara glest med plogbilar och väghyvlar på den svenska sidan om gränsen. Direkt när vi kom in i Norge var vägen mycket behagligare!

4. Vår anläggningspersonal på Bergsåker gör ett FANTASTISKT jobb! Jag tycker att vår bana ser jättefin ut, i jämförelse! Heja oss!

5. Våra krögare säljer mycket godare mat, dessutom till halva priset. 3 lunch med kaffe kostade 660 NORSKA kronor!

6. De är jättedåliga på att stava i Norge. Nästan inte ett enda ord rätt... :-D

 

Gjorde en obehaglig upptäkt. Jag har hela tiden trott att jag är safe när det gäller tävling, med mina 135 cm i manke. MEN I NORGE TÄVLAR STÖRRE HÄSTAR ÄN MIG!!!!!

Jag trodde för ett ögonblick att Annika hade lurat mig. Hade just sett snyggt ut om jag trott att jag åkte på en weekend med sightseeing och torskat på ett jobbigt travlopp... Tack och lov hade de inte kommit på den tanken!

Passade på att heja på Fossil, ni vet Jenny Djupenströms gamla ponny från Dannero. Han är numera bosatt i Norge, och startade i fredags. Han verkar ha det kempeflott, med en snygg rakad stjärna på rumpan. Men det går nog sisådär med språket... Kusk och häst var i vart fall inte överens om gångarten i loppet. Fast jag såg att Fossil sprang så snabbt han bara kunde! Milde himmel vad en ponny kan galoppera snabbt!!!!! :-o

Vi gjorde även en trevlig bekantskap i Mona Syvertsen med familj. De verkar vara en riktig djurfamilj, och vi fick med oss en av hennes ögonstenar hem till Sverige.

På lördagkväll var det gala. Jag hann tyvvär inte hem till den, men jag har haft en del intressanta upplevelser som väger upp, och jag får väl höra allt skvaller från Bella. Hon har järnkoll på vad som händer.

Ha det kempefint!

/Julle fra Norge

Rapporter från norr

Glömde att berätta om bästa nyheten av alla. Någon klok person har uppfunnit Skype för hästar. Så himla bra! Testade att skypa med Muffe igår. Fungerade jättebra! Så nu kan jag berätta lite om vad som händer där uppe.

I måndags var det öppet hus på Dannero travskola. Många besökare kom, och det verkade jättebra. Kurserna startar nästa vecka, och såväl hästar som elever verkar laddade. Mina vänner har flyttat in i stall B - det känns bra. Stallet är det stall där Bosse Nordin höll till i många år, och det känns liksom bra att ha atmosfären kvar i stallet från en kunnig hästkarl. Det skall dock renoveras i stallet, så det finns risk för att det blir en kort flytt medan stallet fräschas upp och fixas till för våra vänner. Men det är värt mödan, för sedan får de ju en fin miljö att vistas i!

Igår fick shettisarna träffas. För Pimme och Muffe blev det ett kärt återseende. Inte ett pip när de träffades i hagen, det var som om de alltid hade gått tillsammans. Dock var det rätt mycket snö i hagen - det hade inte gått någon häst där sedan vintern kom. Men med lössnö hade de rätt skojjigt. Dessutom fick de vara ute rätt länge - mellan 6 och 16.30 vilket var bra, då tiden ju går fort när man har roligt. Roligast av allt, var tittut-leken som avrundade dagen. Det blev rätt kallt när solen gick ner - jag tror att det var -16 grader. När Annika kom och skulle hämta in dem, hade grabbarna grus (Pimme och Muffe) gömt sina grimmor i snön. De skrattade så att de nästan kiknade när hon fick leta i snön. Hon hade ju inte precis vintertäcke på...

Muffes grimma fann hon, medan Pimme hade gömt sin så att den nog kommer fram till sommaren. Alltså, jag ÄLSKAR när mina ponnyvänner skojar med de tvåbenta!

Nej, nu är det dags att gå ut. Mina vänner i TBG blir inte lätta att tas med, när jag står och chitt-chattar i mobilen när de vill att jag ska gå ut. Och jag vill för allt smör i Småland inte göra dem på dåligt humör. De har bra minne, de rackarna, så det kan innebära att de försöker att lära mig "rätt" i flera dagar, om jag råkar göra något som de inte gillar.

Ha en fin dag, mina vänner! Här nalkas rally till helgen, så det är väl bara att hålla i hatten! Ni som har en.

/Julle

Nya tider

Allting är nytt. Det är nytt år. Jag har fått nya skor. Nya möjligheter öppnas överallt. Det känns som om det bara är jag, Julle som är gammal. Men jag är oavsett åldern, Julle the King, och det känns bra.

Vi har startat upp en ny filial på Dannero. Det känns både kul och tråkigt. Kul med nya elever, ny plats och nya möjligheter. Tråkigt eftersom några av våra  fina vänner har flyttat dit, och att eleverna som går där inte kommer ner till oss. Men men. Vad är väl en bal på slottet? Jag har lärt mig att gilla läget. För om man har förmågan att se det positiva, så blir livet så mycket enklare. Och framförallt, roligare! 

Roligt, det är något vi alltid har här på Travskolan. Jag älskar mitt liv här, och jag vill se till att alla får uppleva hur kul vi har!

Jag har dock ett problem. Som ni alla vet, ni som följt mig ett tag, har jag haft en egen Facebook profil. Rätt länge. Jag tror att det är precis den, som har fått mig att känna mig gammal. För i och med att alla datorer byttes ut på hela Bergsåker, försvann min inloggning. Och jag kommer inte ens ihåg vilken e-post adress som jag hade tidigare! Den fanns liksom bara sparad i datorn. Den gamla datorn, som jag nu inte har kvar. Jag har försökt att logga in, men om man inte ens kommer ihåg mailadressen, så hur ska man komma ihåg lösenordet? Känns som om jag är rökt. Men jag är inte sämre än att jag kan ta och skaffa mig ett nytt litet gulligt konto. Närhelst ni anar det! Jag har även tänkt, att jag ska dela bloggen med någon av ponnyerna på Dannero, så vi kan delge er alla smaskiga detaljer som händer överallt! 

Hörde förresten en rolig sak, härom dagen. Amanda fyllde år igår. 25 pannor. Annika frågade henne om hon inte skulle ha någon födelsedagsfest, och Amanda svarade: Jo, du får gärna komma och umgås med oss ungdomar om du vill!

Det är inte bara Julle the King som är gammal. Annika blev direkt 10 år äldre vid kommentaren. Amanda fick genast en guldstjärna av mig... :-)

Nej nu ska jag ta och se om de tänker servera lite lunch. Jag hoppas att mina vänner som flyttade till Dannero igår kommer att trivas, och att vi ses i sommar!

Ha en fin dag!

 

/Julle the King

 

 

Ny hemsida

Nu är vi igång igen!

Efter lång tid är jag nu tillbaka i cyberrymden igen. Jag, Julletheking på Bergsåkerstrotschool. Anledningen till att jag inte bloggat är att inställningarna varit lite sådär på den andra hemsidan. Den har typ inte varit anpassad för användare med hovar!

Här på Travskolan har det hänt en hel del sedan sist. Bland annat har det kommit två coola killar som heter Pandor och Brinell. Mirre har flyttat.

Det har även kommit en ny stortjej som heter Soleado, fast jag kallar henne för Tjejen. Hon verkar också trevlig, även om jag inte pratat med henne personligen då hon bor i stora stallet. Lasse har flyttat.

Det är mycket som händer här just nu. Jag har fullt sjå med att komma ihåg allt - det är inte lätt för en hästhjärna att hålla isär datum! Men jag gör så gott jag kan...